Openingsweek Huis van de stad Rijswijk

In november verhuist gemeente Rijswijk naar het Huis van de stad Rijswijk. Met deze verhuizing zijn de huisgenoten van het Huis van de stad Rijswijk compleet: de Bibliotheek aan de Vliet, Trias, Centrum voor de Kunsten, Welzijn Rijswijk en Gemeente Rijswijk. De openingsweek van het Huis van de stad Rijswijk vindt plaats van maandag 13 tot en met zaterdag 18 november.

Openingsavond vrijdag 17 november 20.00 – 21.15 uur

Op vrijdag 17 november is de openingsavond van het Huis van de stad Rijswijk. Met een openingsvoorstelling in het Atrium en de mogelijkheid om te kijken op de eerste verdieping van het nieuwe stadhuis.
Programma
19.30 – 20.00 uur – Inloop
20.00 – 20.35 uur – Openingsvoorstelling
20.35 – 21.15 uur – Mogelijkheid tot bekijken eerste verdieping stadhuis

Aanmelden kan via deze website: www.aanmelder.nl/openinghvds. Aanmelden is verplicht vanwege het aantal beschikbare plaatsen. Vol = vol.

Ontdek het Stadsl@b

Kom gratis digisnacks proeven in het Stadsl@b. Het Stadsl@b is straks dé plek om te experimenteren met moderne techniek. Het Stadsl@b wordt georganiseerd door de Bibliotheek aan de Vliet en Trias, Centrum voor de Kunsten.

Opening Stadsl@b
Woensdag 15 november – 13.00 – 14.30 uur
Woensdag 15 november is de opening van het Stadsl@b in het Huis van de stad in Rijswijk. Tijdens de opening kan je samen met je familie gratis experimenteren met moderne technieken! Ervaar het greenscreen en tover jezelf ook om in een boek. Ja, dat kan echt! Onderzoek hoe jij de robot Co-de-rups of Blue bot met de juiste commando’s de weg wijst. Creëer je eigen avatar met Bloxels. Maak een missie met de mini computer Microbit of programmeer zelf spetterend vuurwerk met Scratch. Allemaal leuke digisnacks-activiteiten om een keer uit te proberen samen met jouw familie!
Aanmelden: https://www.bibliotheekaandevliet.nl/agenda/Stadslab-digisnacks-Rijswijk-15-november.html

Workshop Game Design
Woensdag 15 november 17.00 – 18.00 uur
Niet urenlang spelletjes consumeren maar zelf leren programmeren! Maak kennis met de beginselen van Scratch en ontwerp samen met Trias je eigen game. Je gaat avatars in beweging brengen, puntensystemen toevoegen, werken met geluidseffecten en levels maken. Na deze workshop heb je genoeg kennis om thuis verder aan de slag te gaan met het uitwerken van je eigen ideeën.
Aanmelden: https://www.stichting-trias.nl/agenda/openingsweek-workshop-game-design

Vrijdag 17 november – 18.00 – 19.30 uur (jongerenavond)
Podcast maken met burgemeester & wethouder
Meer informatie via jeugd@welzijn-rijswijk.nl

Zaterdag 18 november 14.00 – 17.00 uur
Workshop: Bouw je eigen pretpark! (voor 7 – 10 jaar)
14.00 – 15.15 uur
Tijdens deze workshop gaan kinderen aan de slag met LEGO Spike Essential. Ze bouwen en programmeren verschillende attracties en maken zo hun eigen pretpark. Deze workshop is bedoeld voor kinderen van 7 – 10 jaar, er kunnen maximaal 16 kinderen meedoen.
Aanmelden: https://www.bibliotheekaandevliet.nl/agenda/workshop-bouw-je-eigen-pretpark.html

Workshop: Virtual Reality en Mixed Reality
14.00 – 17.00 uur
Jong en oud, iedereen is welkom om virtual reality en mixed reality uit te proberen. Ervaar 1 van de nieuwste virtual reality (VR) brillen, de Meta Quest 3 en ontdek wat er allemaal mogelijk is in de wondere wereld van virtual en mixed reality.
We hebben drie demo’s.

Beat Saber is een virtual reality-ritmespel. Je moet blokken die naar je toe vliegen in stukken snijden en ontwijken om de hoogste scores te behalen. Is Beat Saber moeilijk? Beat Saber biedt verschillende moeilijkheidsgraden, zodat je op elk niveau kunt spelen.

En ontdek de wereld van mixed reality op Meta Quest 3 met First Encounters. Je bevindt je op een vreemde nieuwe planeet en vervelende ruimtewezens staan op het punt je kamer binnen te stromen. Vang er zoveel mogelijk voordat de tijd om is – match kleuren voor een hoge score!
Aanmelden: https://www.bibliotheekaandevliet.nl/agenda/workshop-virtualreality-mixedreality.html

Workshop: Bouw je eigen afvalgrijper (voor 10 – 13 jaar)
15.45 – 17.00 uur
Tijdens deze workshop gaan kinderen aan de slag met LEGO Spike Prime. Ze bouwen en programmeren hun eigen afvalgrijpers, vervolgens testen en verbeteren ze hun ontwerp. Deze workshop is bedoeld voor kinderen van 10 – 13 jaar, er kunnen maximaal 16 kinderen meedoen.
Aanmelden: https://www.bibliotheekaandevliet.nl/agenda/workshop-superschoonmaak.html

Bezoek de fototentoonstellingen

Tijdens de openingsweek zijn er ook twee fototentoonstellingen te bekijken. Rijswijk Doet, het vrijwilligerscentrum van Welzijn Rijswijk heeft in samenwerking met Fotoclub F70 een tentoonstelling gemaakt: vrijwilligerswerk in beeld. Bijzondere vrijwilligersfuncties zijn op een creatieve wijze in beeld gebracht.

Daarnaast is er ook een fototentoonstelling over het Huis van de stad Rijswijk te bekijken. Deze bestaat uit een reeks panelen over de eerste ideevorming, bouw en eerste jaren van het stadhuis, de periode van verval en de transformatie naar het Huis van de stad Rijswijk. Beide tentoonstellingen zijn de gehele week te bekijken.