Expositie ‘Als je me echt zou kennen’ in het Huis van de stad wegens succes verlengd!

Expositie ‘Als je me echt zou kennen’ in het Huis van de stad

Op donderdag 24 november werd de expositie ‘Als je me echt zou kennen’ geopend door hulpverlener Fadoua, deelnemer Mike en Trias coördinator cultuurparticipatie Jolanda. Een expositie waarin jongeren, die hulpverlening krijgen of zelf hulpverleners zijn, hun bijzondere verhalen vertalen naar verschillende kunstvormen. De expositie is tot en met 17 december 2022 te zien in het Huis van de stad Rijswijk, tijdens de reguliere openingstijden van Trias, Centrum voor de Kunsten

De makers stonden tijdens de opening naast hun kunstwerken om uitleg te geven en kregen tegelijkertijd ook vele vragen’. ‘We hopen met dit project dat we andere jongeren inspireren om het gesprek aan te gaan over moeilijke onderwerpen en hun gevoel te uiten door bijvoorbeeld kunst’, aldus Sylvia Bos, projectleider van de expositie.

Bezoekers werden ontroerd door het heftige verhaal van Mylen. ‘Op mijn 25e verjaardag wilde ik sterven. De pootjes die over het losse stukje van de ‘kist’ lopen staan voor mijn hondjes. Zij zijn mijn houvast in het leven en steun in moeilijke tijden. Ik heb dit stukje van mijn verhaal vertaald naar een kunstwerk.
Door het erover te hebben, kun je de onzichtbare struggles meer een plekje geven’
, vertelt maker Mylen.

‘Ik vind dit soort projecten belangrijk, want het doorbreekt het stigma en je herontdekt jezelf op een creatieve manier. Ik heb veel geleerd, ook van andere, en veel gesprekken gehad. Het is een soort van kleine drempel die makkelijker is over te stappen’, zegt maker Heather.

Johanna vindt dit soort projecten actueel en ontzettend belangrijk. ‘Zo’n tentoonstelling laat zien waar sommige jongeren van nu zich bevinden in de maatschappij’, zegt maker Johanna.

‘De expositie is voor de jeugd als een uitlaatklep en ook een stukje verlichting dat gevoelens en diagnoses en alles wat daarbij hoort er mag zijn. Jongeren krijgen een podium die normaal gesproken ongezien en ongehoord worden’, zegt Fadoua. Fadoua is zelf hulpverlener en droeg tijdens de opening haar gedicht ‘Vluchten’ voor.

Bezoekers kunnen op de kunstwerken reageren door een bericht op een post-it te schrijven en bij het betreffende kunstwerk te plakken. ‘Sommige mensen hebben zelfs een bod uitgebracht op een kunstwerk, dat kun je dus ook doen via zo’n post-it. Mooi om te zien dat mensen zo positief en verwonderd reageren op mijn kunstwerk’, glimlacht Mike Massar, deelnemer en organisator van de expositie.

Bekijk hier het filmpje van de expositie.

Iedereen is van harte welkom om de expositie te bezichtigen in het Huis van de stad Rijswijk van maandag tot en met vrijdag van 15:00 tot 19:00 uur. Vooraf reserveren is niet nodig, bij binnenkomst kun je melden dat je voor de expositie komt.